Нет ни одного ребенка, который бы не падал. В основном, все обходится общим перепугом, слезами и синяками. Но, в случае падения с высоты и ударения головой хеппи-энд бывает не всегда, особенно если ребенок маленький.

Самое обидное, когда падение случается по недосмотру взрослых. Часто родители просто не могут себе представить, что их малыш может упасть с пеленального стола или дивана. У большинства, приезжающих в ургентное отделение с ребенком после падения, одинаковый текст “я только на секунду отвернулась/отвернулся….” и “он/она еще никогда до этого не переворачивались”.  Часто младенцы падают с дивана или кровати, когда их оставляют там спать, иногда даже когда вместе с ребенком ложится взрослый и крепко засыпает.

В большинстве случаев эти падения можно было бы предотвратить, если подумать и представить, что это может произойти. Более старшие дети падают с качели, со ступеней, с ходунков, стульчика для кормления и с любой другой высоты. Бывают совершенно непредвиденные ситуации, которые невозможно было предусмотреть. Даже у самых идеальных родителей дети тоже падают.

Навіть у ідеальних батьків діти теж падають.

Чому ми боїмося травм голови?

Потрібно знати, що травми голови у дітей підступні. При травмах голови можуть статися такі серйозні стани, як струс та забій головного мозку, переломи кісток черепа, внутрішньочерепні гематоми та крововиливи.

Трапляються ситуації, коли ускладнення наступають після так званого світлого проміжку. Дитина впала, поплакала, заспокоїлася і все ніби нічого, а за кілька годин з’являються грізні симптоми. Тому спостерігати дитину після падіння необхідно мінімум добу, максимум три доби, і тільки тоді можна остаточно видихнути.

Отже, якщо цей страшний момент падіння і удару головою все ж таки стався. Що робити?

Що робити, якщо дитина впала і вдарилася головою?

Насамперед оцінити обставини падіння, висоту з якої дитина впала і куди вона впала. Результат падіння з висоти свого зростання на м’який килим або кахельну плитку відрізнятиметься.

Огляньте дитину і особливо уважне місце, яким вона вдарилася.

Перша допомога при падінні та ударі головою

  1. Покладіть дитину на ліжко
  2. Прикладіть холод до місця забитого місця. Можна змочити рушник холодною водою, але краще вийняти будь-який заморожений пакет із холодильника, обернути його в рушник і потримати на відстані кількох сантиметрів від шкіри 15-20 хв. Цим Ви зменшите набряк. Якщо морозилка далеко, наприклад Ви десь у дорозі, в подорожі, то рекомендую мати з собою гіпотермічний пакет, що самоохолоджується (типу Ice Pack, Gold Pack, “Морозко”). Вони недорогі та вільно продаються в аптеках. Це необхідний елемент аптечки велосипедиста та must have у будь-якому автомобілі. Його потрібно просто пом’яти в руках, після чого відбувається хімічна реакція із виділенням холоду.
  3. Якщо є рана – обробіть її антисептиком.
  4. Можна дати дитині парацетамол або ібупрофен зменшення больового синдрому.

Оцініть стан та наявність грізних симптомів, якщо вони є – відразу викликайте швидку допомогу та вирушайте до лікарні. Якщо їх немає – уважно спостерігайте за дитиною, особливо перші 12 год.

Коли потрібно звертатися до лікаря?

(Рекомендації Американської Академії Педіатрії).

  • якщо дитина впала з висоти 0,9 -1,5 м;
  • дитина молодша 6 місяців;
  • дитину підкидали (ризик shaken baby syndrome);
  • удар був дуже сильний і швидкий (падіння з великої висоти, автомобільна аварія, удар палицею, бейсбольною битою і т.д.)

Грізні симптоми після удару головою, які вимагають негайного звернення до медичного закладу

  • відзначалася втрата свідомості чи судомний напад (навіть короткочасні);
  • є безперервний плач;
  • турбує сильний головний біль чи головний біль посилюється з часом;
  • важко йти, казати;
  • є проблеми із зором;
  • зміни поведінки (млявість, сонливість чи навпаки збудженість, імпульсивність);
  • дитина погано Вас чує, погано реагує звернення;
  • турбує запаморочення;
  • є виділення з носа, вух – крові або рідкої рідини;
  • у дитини блювання;
  • є рана з кровотечею, що не зупиняється, протягом 10 хвилин;
  • видима різниця у величині зіниць;
  • слабкість або оніміння у будь-якій частині тіла;
  • довго спить і не можете розбудити;

За будь-якої підозри, краще перестрахуватися і здатися лікарю. У великих містах це відділення нейрохірургії. Якщо лікарня від Вас дуже далеко, чи Ви сумніваєтеся, чи варто їхати – здайтеся будь-якому лікарю – хірургу, травматологу чи Вашому педіатру. Оцінивши всю історію та оглянувши дитину, лікар вирішить, чи варто хвилюватися та обстежуватися.

Для діагностики ушкоджень черепа проводиться рентгенографія, а для виключення ушкодження головного мозку та крововиливів роблять комп’ютерну томографію.

Що рекомендують при струсі головного мозку легкого ступеня?

Щасливий режим та обмеження різких рухів та активних видів спорту

Медикаментозна терапія не проводиться. Синяки та гематоми проходять самі.

Попередження травм

То, что должны обеспечить родители для предупреждения травм:

  • шолом при катанні на велосипеді, самокаті, біговелі, роликах
    автокрісло під час будь-якої поїздки в автомобілі
  • протиударний шолом, коли дитина вчиться ходити, якщо в приміщенні на підлозі кахельна плитка або керамограніт
  • хвіртки, запори для сходів

⠀Бережіть дітей!