Збільшення лімфатичних вузлів у дітей зазвичай призводить всіх до стану стресу та паніки😩

Усі ми боїмося онкологічних захворювань, деякі з яких виявляються збільшенням лімфатичних вузлів.

Але разом з тим, на щастя, у дітей у більшості випадків збільшення лімфатичних вузлів є самовиліковним станом і не потребує медичних втручань.⠀

Як же зрозуміти, коли треба бити на сполох, а коли можна спокійно чекати при збільшенні лімфовузлів?

Перше і головне, що потрібно усвідомити – у дітей лімфатичні вузли зазвичай пальпуються і навіть помітні при зовнішньому огляді. Розмір їх у нормі становить від 0,5 до 1 см. Якщо вони м’які, еластичні (не щільні), рухливі, безболісні і шкіра над ними не змінена, це абсолютна норма, що не вимагає обстежень і хвилювань.

Причин збільшення лімфатичних вузлів дуже багато. Їх умовно можна поділити на кілька груп.

Причини збільшення лімфовузлів у дітей

  1. Інфекції
  2. Імунологічні
  3. Онкологічні
  4. Метаболічні

У дітей найчастіше збільшення лімфатичних вузлів викликають різні інфекції, найчастіше вірусні. Як вірусні інфекції зазвичай є самопрохідними і здебільшого не потребують лікування, і збільшення лімфовузлів у відповідь вірусну інфекцію не вимагають медичних втручань.

Є тривожні симптоми, при яких дійсно необхідно хвилюватися і обов’язково здатися лікарю та обстежитись.

Симптоми “червоних прапорів” при збільшенні лімфовузлів, що потребують обов’язкового обстеження

🚩Поєднання збільшення лімфовузлів та підвищеної температури

🚩Наявність нічної пітливості, свербежу шкіри та/або втрати ваги

🚩Збільшення надключичних лімфовузлів

🚩Збільшення лімфовузлів більш ніж у двох несуміжних групах

🚩Розмір будь-якого лімфовузла більш ніж 2 см

🚩Щільний твердий, нерухомий лімфовузол

🚩Хворобливий лімфовузол, шкіра над яким почервоніла і гаряча на дотик

🚩Лімфовузол, який збільшився у розмірах за 2-3 тижні

🚩 Поява нориці над лімфовузлом

При збільшенні лімфатичних вузлів лікар з’ясовує анамнез, аналізує можливі причини, оглядає та промацує всі групи лімфовузлів, а також визначає розміри печінки та селезінки.

Які обстеження потрібні при збільшенні лімфатичних вузлів?

Обстеження включає клінічний аналіз крові, часто рентгенографію органів грудної клітки, УЗД лімфатичного вузла та органів черевної порожнини. Іноді потрібна біопсія.

При необхідності визначаються антитіла до бартонелли (хвороба котячих подряпин), ВІЛ, гепатитів, ЦМВ та ВЕБ. Можливо знадобиться нар. Манту.

Лікування збільшення лімфатичних вузлів

За відсутності тривожних симптомів лікування полягає лише очікуванні. Доведено, що 3-4 тижні вичікувальної тактики не погіршують прогноз навіть у разі онкологічних захворювань, але дозволяють уникнути непотрібних біопсій.

При виявленні бактеріальної інфекції у разі запальної природи лімфаденопатії проводиться лікування антибіотиком. Для досягнення ефекту необхідно правильно вибрати групу антибіотика.

Антибіотик має призначати лікар! Не займайтеся самодіяльністю у цих питаннях.

Гаряче улюблені багатьма нашими лікарями та пацієнтами гомеопатичні препарати та рослинні та інші препарати, що пропонуються як покращують імунітет, а також препарати інтерферону НЕ мають доведеної ефективності для лікування лімфоаденопатій будь-якого походження. Одні з них просто марні, і за ті кілька тижнів, які ви їх питимете, лімфовузли самі зменшаться. Інші та неефективні та з непередбачуваними віддаленими наслідками.

Лімфоаденопатія, спричинена вірусами групи герпесу, в т.ч. цитомегаловірусом (ЦМВ) та вірусом Епштейн-Бара (ВЕБ) не потребує жодного лікування.

А ось що категорично протипоказано при збільшенні лімфатичних вузлів будь-якої етіології – це компреси, що зігрівають, і фізіопроцедури.

Будьте здорові та не панікуйте без причини!