Навіщо потрібний розпорядок перед сном

Про те, навіщо потрібний спеціальний розпорядок перед сном чи ритуали читайте тут Про ритуали або сонні правила. Чи є реальна користь

Наявність постійних повторюваних дій перед сном сигналізують малюкові про те, що його починають укладати спати і йому необхідно розслаблятися. Це допомагає дитині відчувати себе у безпеці.

Згадайте себе, коли Ви вперше кудись летіли літаком та опинилися в аеропорту. Ви не розуміли, куди йти, що буде далі, тому дуже хвилювалися і нервувалися, боячись пропустити потрібну інформацію, стати не в ту чергу і запізнитися на літак. А в літаку при будь-якому похитуванні Ви не розуміли – це нормально або, може, літак уже падає. Ви дивилися на оточуючих, стюардесу і, бачачи спокійні обличчя, і самі заспокоювалися. А вже вдруге-п’яте опинившись у подібній ситуації, Ви розуміли порядок дій, знали, що за чим слід, і приводів для хвилювань ставало все менше. Передбачуваність та знання, що буде далі, сприяють розслабленому та спокійному стану.

Приблизно так почувається дитина. Він не знає, що буде з ним наступної хвилини, не може нічого вирішувати сам і повністю залежить від Вас і від Ваших дій. Ви його далеко не завжди розумієте і не завжди вгадуєте його потреби. Тому в житті малюка є хаос і невизначеність, а це викликає хвилювання, а іноді й паніку. Він не знає, що Ви від нього хочете, коли починаєте укладати його спати. Коли він починає плакати, Ви замість того, щоб спокійно його втішати, самі починаєте хвилюватися, сигналізуючи йому, що з ним щось не в порядку. Від цього малюк починає ще більше турбуватися, не почуваючи себе у безпеці. Уявіть, якби Ви при похитуванні літака побачили розгублене і злякане обличчя стюардеси.

Тому вносите в розпорядок дитини якнайбільше передбачуваності та порядку. І сонні правила – це один із способів допомогти дитині зрозуміти, що буде далі і відповідно зняти причини хвилювань через невідомість.

Основа сонного порядку

Основа сонного розпорядку – помітний і постійний початок та завершення. Наприклад, ви можете закрити штори, це буде зрозумілий і помітний початок. Затемнення кімнати допомагає малюкові налаштуватися на сон. Потім можна включити білий шум, сповивати малюка (якщо це допомагає йому спати), погодувати, можете заспівати якусь колискову (одну й ту саму щодня). До ритуалу перед нічним сном можна внести і купання, якщо це розслаблює дитину. Є діти, яких купання збуджує, тоді слід купати раніше.

Після виконання всіх дій обряду скажіть якусь особливу фразу на засинання. Наприклад, «Баю-бай, малюк, пора спати» або що Вам більше до душі, але вона має бути однакова на всі сни) і вимикайте світло, це означає, що починається сон. Вимкнення світла чи фраза на засипання є закінченням підготовчого етапу чи ритуалу перед сном. Після цього вже жодних пісень та розмов!

Дії повинні бути однакові і повторюватися день у день, це важливо.

Бажано спати у темряві. Але при необхідності Ви можете використовувати тьмяний нічник червоно-жовто-жовтих відтінків, розташований ближче до підлоги.

Починати ці рутини потрібно за 5-10-20 хв до того часу, коли ми вважаємо, що дитина має заснути вдень, і за 30-40 хв до засинання на нічний сон.

Починати впроваджувати сонні правила можна вже з віку 6-8 тижнів, коли дитина починає усвідомлювати та розуміти, що відбувається довкола. До цього часу дитина зазвичай засинає у різних умовах, частіше при ссанні грудей чи пляшки. До 2 місяців у нього починають з’являтися все більш тривалі періоди неспання, він не щоразу засинає при ссанні і починає звертати увагу на обстановку навколо. Це ми можемо використовувати для формування своєрідного рефлексу на засипання.

Наприклад, для малюка в 2-3 місяці сонний розпорядок перед денним сном може мати такий вигляд:

  • Потім занурити кімнату (закрити штори), при необхідності – включити нічник
  • Увімкнути білий шум (вимкнути лише після закінчення сну)
  • Змінити памперс
  • Заповіти дитину (якщо це допомагає їй розслабитися). Пам’ятайте, що припиняти сповивати дитину, як тільки вона навчиться перевертатися самостійно!
  • Взяти дитину на руки
  • Паплюжити, похитати на руках, пошикати і/або заспівати колискову
  • Сказати якусь особливу вашу фразу на засинання. Наші слова, сказані з особливою теплою інтонацією, запам’ятовуються дитиною. І хоча зараз він не може їх зрозуміти, вони будуть сигналом для нервової системи, що далі буде сон.
  • Вимкнути світло

Де в цьому порядку буде годування – вирішувати Вам та Вашому малюку.

В ідеалі необхідно покласти сонну, розслаблену, але ще не сплячу дитину в ліжечко і допомогти їй остаточно розслабитися і заснути там. Можна похитувати, пошикувати або поплескувати рукою по матрацу.

Дитині дуже важливо прокидатися в тому місці, де вона заснула. Якщо Ви практикуєте спільний сон – укладайте одразу на батьківське ліжко, а не качайте на руках до засинання.

У розробці сонних правил немає чітких непорушних інструкцій, однакових всім. Розробте свій розпорядок, чіткий, зрозумілий і простий і повторюйте його в тій же послідовності щодня перед кожним засипанням. Якщо якісь дії не подобаються Вам чи малюкові – не вмикайте їх.

Пам’ятайте, що Ваше завдання під час проведення ритуалу – не приспати, а налаштувати дитину на сон.

Для закріплення будь-якої звички достатньо 3-х днів. Але для цього потрібно щоб вона повторювалася на регулярній основі.

Чим постійнішими будуть умови сну, ритуали та правила на засинання, тим більше гарантовано малюк засинатиме без Вашої допомоги в будь-яких умовах.

Гарних Вам снів!

К.мед.н. Раковська Л.А.