Профілактика та лікування порушень сну у дітей

Для того, щоб Ваша дитина легко засинала і міцно спала всю ніч, необхідно сформувати здорові звички сну ще в ранньому дитинстві. І окрім батьків цього не зробить жодний експерт зі сну.

Формування здорових звичок сну

Ритуали сну

Отже, режим засинання повинен бути строгим послідовним і ритуалом, що повторюється, і тривати близько 30 хв:

– купання
– чистка зубів
– читання казок
– спів колискової

Дитина любить повторюваність та одноманітність. Один і той же текст, та сама мелодія. Тому навіть якщо Вас нудить вже від цієї казки – терпіть і повторюйте! Різноманітність буде потім, а зараз головне – щоб дитина спала.

Часто допомагає заснути так звана “сонна іграшка” – предмет, що асоціюється зі сном (м’яка іграшка, ковдра). Вона допомагатиме як при засинанні, так і вночі заспокоїтись і перейти з однієї фази сну до іншої.

Час сну

Час засинання має бути якомога раніше (ідеально 20-21.00). Рекомендується привчати дитину засипати і прокидатися одночасно (в будні і вихідні).

Пам’ятайте, що діти до 5-6 років не можуть “доспати” вранці годинник, що не вистачає. Вранці вони прокидаються відповідно до свого біологічного годинника, незалежно від того, о котрій вони заснули ввечері. І досить часто спостерігається зворотна ситуація – чим пізніше лягла дитина, тим раніше вона прокидається. “Недосип” накопичується і такі діти з кожним днем ​​можуть спати все гірше.

При пізньому засинанні (пізніше 21-22 години) у дитини погіршується вироблення гормону сну – мелатоніну. В результаті дитина гірше засинає і частіше прокидається вночі.

Мелатонін, крім регуляції сну, також бере участь у роботі імунної системи та шлунково-кишкового тракту, контролі артеріального тиску, впливає на ріст та оновлення клітин, розвиток головного мозку

Усі діти індивідуальні, тому тривалість сну в дітей віком навіть одного віку буде різною. Необхідно починати укладати дитину спати, враховуючи не лише вікові, а й індивідуальні потреби у сні та неспанні. Про норми сну читайте Здоровий дитячий сон.

Заохочуйте дитину лягати спати вчасно. Для цього використовуйте різні заохочення, такі як наклейки тощо.

Комфорт у спальні

Дуже важливо забезпечити постійний рівень шуму, температури та вологості у спальні. Прохолодно і досить волого – один із обов’язкових компонентів здорового повноцінного сну у дітей та дорослих.

ТБ, всі гаджети і світлодіодні джерела світла необхідно прибрати зі спальні.

Якщо дитина боїться темряви – припустимо тьмяний нічник.

Час перед сном

Для забезпечення тривалого сну вночі має бути достатня фізична активність та спілкування з дитиною протягом дня. Дитина повинна витратити свою енергію протягом дня, а ось увечері найкращі тихі спокійні ігри. Діти не можуть заснути, якщо вони збудилися.

І врахуйте, що для дітей всі екрани (телефони, планшети, комп’ютери) мають збуджуючу дію і порушують сон.

Тому дві години до сну мають бути не лише без інтенсивних фізичних ігор, а й без гаджетів.

Рекомендують уникати вживання кофеїну, який має збуджуючу дію

Денний сон

Бажано уникати денного сну (якщо це обов’язково для нормального розвитку).

Денний сон суворо обов’язковий для дітей віком до двох років, потім поступово збільшується кількість дітей, які можуть без нього обходитися. Але до п’яти років навіть тим, хто не спить у денний час рекомендується “тиха година” з книжками, казками, спокійними заняттями. Якщо дитина не заснула до 15.00, краще не укладати її до 19-20.00, інакше нічний сон у неї буде порушений.

Привчайте до самостійності

Забезпечте дитині почуття захищеності та безпеки.

Давайте дитині заспокоюватися і засинати самому, намагайтеся, якщо це можливо, не реагувати на його нічні пробудження.

Дитина після року не потребує нічних годівель, тому намагайтеся плавно і поступово відучувати її, починаючи з цього віку.

Не застосовуйте самостійно медикаментозні препарати для покращення сну. Це не безпечно.

Здорового та повноцінного сну Вам та Вашим дітям.

Наші педіатри допоможуть Вам порадами щодо покращення сну Вашої дитини.